Talking Stick training en workshop

Wil jij leren hoe je effectiever kunt communiceren? Communicatie gaat niet alleen verbaal, ook non-verbaal communiceer je met de mensen om je heen. Wanneer je spreekt, verwacht je dat de ander naar je luistert en andersom. Er is niets vervelender dan wanneer je het gevoel krijgt dat je niet begrepen of gehoord wordt. Wanneer je graag iets met anderen wil delen, is het wel zo fijn dat je het gevoel krijgt dat de anderen ook écht naar je luisteren. Wil je op een andere manier leren communiceren en de magie van het luisteren aanleren? Dan is de Talking Stick training en workshop misschien wel iets voor jou.

Op deze pagina lees je wat een Talking Stick precies is en wat je tijdens de Talking Stick training en workshop leert. Daarnaast kun je rustig lezen waarom deze methode zo interessant is en welke regels erbij komen kijken. Eén ding is zeker, wanneer je de methode van de Talking Stick hebt uitgeprobeerd, leer je communiceren op een hoger niveau.

Wat is een Talking Stick?
Een Talking Stick wordt in het Nederlands ook wel een praatstok genoemd. De Talking Stick is een instrument wat al eeuwenlang in Afrika wordt gebruikt, waardoor men tijdens belangrijke vergaderingen en raadsbijeenkomsten goed naar elkaar kon luisteren. De Talking Stick zorgt ervoor dat degene die de Talking Stick vasthoudt, het recht heeft om te spreken. De leider van het gesprek begint en geeft de praatstok aan degene door die op zijn verhaal wilde reageren. Zo lang je de Talking Stick niet vasthebt, wordt er van je verwacht dat je niks zegt maar wel goed luistert naar waar er over gesproken wordt. De Talking Stick wordt onder de aanwezigen verdeelt en de gespreksleider (in Zuid-Afrika The Chief) houdt altijd orde.

Wat leer je tijdens een Talking Stick training en workshop?
De Talking Stick training en workshop is erop gericht om het gebruik van de Talking Stick methode succesvol in de praktijk in te zetten. Je kunt de praatstok bijvoorbeeld in je gezin, op school, tijdens therapie, belangrijke vergaderingen of bij buurtgesprekken inzetten. Het gaat erom dat je leert om naar elkaar te luisteren. Tegenwoordig leeft de Westerse wereld in een gehaaste en egocentrische maatschappij. Het individu lijkt het belangrijkste en mensen leren niet meer hoe zij goed naar elkaar kunnen luisteren. Doordat men niet goed naar elkaar luistert, gaan er dagelijks geweldige ideeën verloren en missen veel mensen belangrijke stukjes informatie tijdens het voeren van dialogen.

Tijdens de Talking Stick training en workshop leer je hoe je deze methode voor jezelf kunt inzetten. Wanneer je deze methode toepast, kun je voor alle gesprekspartners een veilige omgeving creëren waarin men naar elkaar luistert en elkaar niet in de rede valt als iemand zijn/haar verhaal wil doen.

Waarom is deze training en workshop zo interessant?
De Talking Stick is terug te vinden in de Afrikaanse en Indiaanse cultuur. En met de indiaanse cultuur wordt de inheemse bevolking van Amerika bedoelt. Vroeger hebben deze mensen de Talking Stick namelijk aan de oprichters van de Verenigde Staten gepresenteerd. Wanneer je deze methode inzet en je de Talking Stick training en workshop volgt, kun je alle storende factoren tijdens een goed dialoog elimineren. Wanneer jij je begrepen en gehoord voelt, kan dit een therapeutisch en zelfs een helend effect op je hebben.

Bovendien wordt er meer saamhorigheid bereikt en verbetert het de sfeer in de groep. Het gaat om een positieve ervaring en je leert je creatief in een dialoog op te stellen. Daarnaast krijg je meer tijd om je in te leven, voordat je een reactie geeft op wat je van de ander hebt gehoord. Wanneer je de methode toepast, zal je meer bereiken tijdens de dialoog en merk je vanzelf dat deze alternatieve vorm van communiceren erg fijn aanvoelt.

Wat zijn de regels van een Talking Stick training en workshop?
Op het moment dat je aan de Talking Stick training en workshop meedoet, leer je vooral op welke manier de methode succesvol kan worden ingezet. Je leert hoe je een dialoog leidt en volgt wanneer er een Talking Stick aanwezig is. Het is in ieder geval belangrijk dat je voor deze manier van communiceren openstaat en dat je tijdens de dialoog de wil voelt om tot een oplossing of een idee te komen. Degene die de praatstok vastheeft is aan het woord, de rest is stil en komt ook nooit met eigen inbreng op dat moment.

Heb je de Talking Stick in handen gekregen? Dan mag je die zo lang vasthouden als je zelf wil. Je hoeft de praatstok pas door te geven als je voelt dat je alles hebt gezegd, wat je kwijt wilde. Heb je de praatstok niet vast? Dan luister je aandachtig naar de ander en zwijg je tot je de beurt krijgt. Tussendoor mogen er wel vragen gesteld worden. Respect, begrip en verbondenheid is het belangrijkste.