Communicatietrainingen

Ontdek, ervaar en benut de kracht van dialoog

Schrijf je direct in

De Talking Stick

Wist je dat communicatie over de hele wereld in de basis hetzelfde is, maar dat communiceren in verschillende culturen vaak toch van elkaar verschilt? De Westerse wereld is erg gefocust op het individu, mensen zijn vaak egoïstischer en willen hun eigen verhalen liever met anderen delen dan dat zij goed naar de ander luisteren. In Azië heerst er meer respect voor de medemens en is het onbeleefd om door iemand heen te praten of om je eigen verhaal voorrang te geven op dat van de ander. Daarnaast heb je nog de indiaanse cultuur, uit Afrika en het oorspronkelijke Amerika. In deze landen communiceren de raadsleden van een dorp met een Talking Stick.

Op deze pagina lees je wat een Talking Stick precies is en waarom dit een unieke en fijne manier van communiceren is. Je komt erachter welk effect de Talking Stick op mensen heeft en hoe je dit op verschillende vlakken kunt inzetten om de communicatie te verbeteren.

Wat is een Talking Stick?
De Talking Stick wordt in het Nederlands ook wel een praatstok genoemd. De praatstok is vaak van hout gemaakt en er zijn mooie beschilderingen, kraaltjes, veren, linten en soms zelfs houtsnijwerken in terug te vinden. De raadsleden van een bepaalde stam of een gemeenschap, gebruiken de Talking Stick om hun heilige standpunten met elkaar te delen. De praatstok wordt verder op vergaderingen, tijdens trainingen, op scholen of het samenkomen van grote groepen mensen ingezet.

Welk effect heeft een Talking Stick?
De praatstok wordt ingezet tijdens dialogen en discussies. Het is de bedoeling dat alleen degene die de Talking Stick vastheeft spreekt. De overige aanwezigen zwijgen en luisteren aandachtig naar wat de persoon met de praatstok in zijn/haar aanwezigheid te vertellen heeft. Het effect hiervan is dat de spreker het gevoel krijgt gehoord te worden. Alles mag gezegd worden en de spreker ervaart volledige vrijheid tijdens het doen van zijn/haar verhaal. Doordat je voldoende aandacht krijgt van de rest, voelt het alsof je beter tot bepaalde inzichten kunt komen en wordt de spreker zich beter bewust van wat hij/zij eigenlijk wil zeggen.

Het gaat erom dat je leert spreken met je hart en niet vanuit je hoofd. Je leert rustig de tijd te nemen om je verhaal te doen. Anderzijds leer je ook veel aandachtiger te luisteren op het moment dat een andere spreker aan de beurt is. Het is de bedoeling dat je het verhaal niet onderbreekt of direct met een opmerking of ‘eigen ervaring’ te komen. Op die manier leer je eerst goed in te leven, voor je iets tegen de ander zegt.

Wanneer kun je deze methode inzetten?
De Talking Stick ck kun je overal gebruiken waar meerdere mensen met elkaar communiceren. Wanneer je een familiebijeenkomst hebt, op scholen, in verzorgingshuizen, tijdens groepstherapie, maar ook op je werk tijdens een vergadering of wanneer je in het buurthuis met andere mensen samenkomt. Het mooie van het inzetten van de praatstok is dat men veel beter naar elkaar leert luisteren, er meer rust in de dialoog heerst en er sneller en effectiever in oplossingen kan worden gedacht. Positiviteit staat centraal en wanneer je met z’n alle positief een dialoog aangaat, kunnen er uiteindelijk alleen maar positieve uitkomsten zijn.

Het mooie is dat je dit tijdens lastige therapiesessies of ingewikkelde vergaderingen kunt inzetten. Vaak wordt er dan door iemand een probleemstelling geschetst, waar hij/zij samen met de rest positief uit wil komen. Door het hart te luchten, je gehoord en zelfs begrepen te voelen, ervaar je meer zelfvertrouwen, steun en vrijheid. Je kunt deze methode ook inzetten om te leren hoe je voor grotere groepen mensen kunt spreken, zonder al te zenuwachtig te worden.

Hoe werkt communiceren met de Talking Stick?
De praatstok geeft aan welke persoon op dat moment de spreker in de groep is. Degene met de Talking Stick praat en de rest is stil en luistert aandachtig naar wat de spreker te vertellen heeft. Dit zorgt direct voor meer betrokkenheid bij de groep, de verbinding tussen alle aanwezigen zorgt voor respect en begrip. Gelijkwaardigheid staat voorop en iedereen die aan de dialoog, de vergadering of de discussie deelneemt, kan tijdens de sessie zijn/haar mening geven, belangrijke gevoelens uiten en zich gehoord en begrepen voelen. De persoon die de praatstok vastheeft, mag zo lang praten tot hij/zij de stok aan een ander doorgeeft.

De spreker mag niet onderbroken worden, meningen mogen niet zomaar gegeven worden en je leert goed nadenken voor je iets over het verhaal van de ander zegt. Er is meer ruimte voor samenwerking, creativiteit en oplossingsgericht denken. Daarnaast heerst er positieve energie in de groep en staat plezier vaak ook centraal.