Communicatietrainingen

Ontdek, ervaar en benut de kracht van dialoog

Schrijf je direct in

Communicatiemethoden en de Talking Stick

Wanneer je aan communicatie denkt, kun je aan veel verschillende soorten van communiceren denken. In dit artikel wordt er vooral ingezoomd op hoe je communicatiemethoden en de Talking Stick met elkaar kunt combineren. Wanneer je naar een gemiddelde dag uit je leven kijkt, krijg je per dag met veel verschillende communicatiemiddelen te maken. Zowel verbaal, als non-verbaal wordt er dagelijks op verschillende manieren met je gecommuniceerd. Denk maar eens aan het nieuws wat je in de ochtend op je telefoon leest, hetgeen wat je kinderen tegen je zeggen of vragen, tijdens een vergadering met je collega’s en als je iets leuks gaat doen met je vrienden. Het is onmogelijk om niet te communiceren als mens.

Op deze pagina lees je welke communicatiemethoden er zijn en welke het meest effectief is. Daarnaast leer je meer over het combineren van communicatiemethoden met de Talking Stick en wat je hiermee kunt bereiken.

Wat wordt er onder communicatiemethoden verstaan?
Communicatie is uit te leggen als een middel waarmee jij als persoon informatie kunt overbrengen op anderen. Het gaat erom dat je leert verwoorden wat je over wil brengen en dat je dit op een effectieve manier doet, zodat de ander je verstaat en begrijpt. Goede communicatie is niet alleen van belang op je werk, tijdens je studie, met je vrienden, binnen je gezin maar ook binnen de gemeenschap waarin je leeft. Wanneer de communicatie niet lekker loopt, ontstaat er ruis en wordt de informatie die je wil delen, niet goed of helemaal niet door de andere personen ontvangen. Dit kan frustratie opleveren, omdat jij je onbegrepen voelt.

Communicatiemethoden zijn onderbouwde methoden die je helpen om beter te leren communiceren. Het mooie is dat je als mens beter kunt worden in communiceren. Door coaching, een training of persoonlijke studie in te zetten, leer jij hoe je beter kunt communiceren met anderen. Op deze pagina staan communicatiemethoden en de Talking Stick centraal.

Welke communicatiemethoden zijn het meest effectief?
Door de jaren heen zijn er veel verschillende communicatiemethoden uitgeprobeerd. Degene die zowel non-verbaal als verbaal het beste bijdragen aan het verbeteren van de communicatie, blijken vanzelfsprekend het meest effectief. Onder communicatiemethoden worden bijvoorbeeld debatten, discussies en dialogen verstaan. Om een debat of discussie in goede banen te leiden kun je de Talking Stick inzetten.

Communicatiemethoden met de Talking Stick werven steeds meer populariteit. Dit komt doordat het inzetten van de Talking Stick als communicatiemethode al honderden jaren oud is. De Talking Stick, ook wel een praatstok genoemd, wordt al sinds mensenheugenis onder de indianen en Afrikaanse stammen gebruikt.

De Talking Stick zorgt ervoor dat een spreker zijn hele verhaal mag doen, inclusief het delen van de emoties die er worden ervaren. Communicatiemethoden en de Talking Stick leiden tot respect en begrip, wat de communicatie tussen de deelnemers ten goede komt. Onderzoekers zijn daarom erg enthousiast over het feit hoe de communicatiemethoden met de Talking Stick binnen groepen mensen en zeker ook tijdens discussies en debatten voor positieve resultaten zorgen.

Maak kennis met communicatiemethoden en de Talking Stick
Om communicatiemethoden en de Talking Stick effectief te gebruiken, is er wel de nodige studie en kennis nodig, voor je dit het meest effectief kunt inzetten. Gelukkig zijn er een aantal interessante opleidingsinstituten, experts en liefhebbers in Nederland actief die je graag een workshop, training of coaching sessie op dit gebied aanbieden. Het eigen maken van communicatiemethoden en de Talking Stick werkt namelijk het beste, als je de kracht en de magie ervan eerst zelf ervaart. Schrijf je gerust in voor een cursus, training of sessie, zodat je meer over deze communicatiemethode kunt leren.

Het inzetten van de Talking Stick als één van de vele communicatiemethoden kun je zowel binnen je gezin, op het werk, in therapiegroepen, op scholen, in gemeenschappen en nog veel meer andere plekken doen. Wanneer je deze methode aanleert en over kunt brengen, heb je goud in handen.

Waar werk je naartoe door communicatiemethoden en de Talking Stick in te zetten?
De belangrijkste doelen van het inzetten van communicatiemethoden met de Talking Stick zijn het bereiken van respect, begrip en waar mogelijk oplossingen bedenken binnen de groep mensen waar het wordt ingezet. Het is belangrijk dat men de magie van verbondenheid met elkaar ervaart. En dit bereik je door goed naar elkaar te luisteren. Wat zegt de ander precies, waarom wordt dit gezegd en wat wil de ander ermee bereiken? Zoekt de ander naar een oplossing? Kan ik daarin bijdragen en begrijp ik wel goed wat de ander bedoelt? De communicatiemethoden met de Talking Stick, zorgen voor een veel dieper niveau van begrip en communicatie. Het kan namelijk als een verademing voelen, als mensen goed naar je luisteren en er alles aan doen om je te begrijpen.

Leer communiceren vanuit je hart, in plaats vanuit je hoofd. Deel je zorgen, verhalen, gevoelens met een groep mensen die er voor je zijn en die je graag willen begrijpen. Het écht leren luisteren naar elkaar, in oplossingen denken en respect tonen zijn de essentie van de Talking Stick als communicatiemethode gebruiken.